torsdag 3. februar 2011
Jeppe på bjerget
Filmen "Jeppe på bjerget" er en komedie av Ludvig Holberg fra klassisismens tid, utgitt i 1722. Mange hevder at det var Ludvig Holberg som skapte den klassiske litteraturen i Danmark-Norge.
"Jeppe på bjerget" er en dansk komedie. Jeppe er en fattig alkoholisert bonde som bor på landet med sin kone Nille. Jeppe er redd for kona si som gir han pryl med det de kaller for ”Mester Eirik”, en stokk med en lærreim på enden. I stedet for å prøve å løse problemene med kona rasjonelt, fortrenger han dem med et voldsomt drikkeri. Baronen finner etter hvert Jeppe i en møkkedynge utenfor vertshuset. De bestemmer seg for å gjøre han til latter for underholdningens skyld. Da Jeppe våkner opp neste dag, spekulerer han på om han var kommet til paradis eller om han er levende, han endrer karakter fra å være undertrykket av alle og enhver til selv å bli undertrykker. Etter en rettssak ender Jeppe med å bli kastet tilbake til gjørma igjen. Handlingen presenteres kronologsk og strekkes neppe over stort mer enn et døgn.
Filmen "Jeppe på bjerget" har mange av klassisismens trekk. Med denne komedien viser Ludvig Holberg helt klart at de store med makt gjorde narr av de små, som har var Jeppe. Forviklingene som fører til komiske episoder er når Jeppe våkner opp i baronens seng og tror at han er selveste baronen. Det mørke punktet er når han kommer tilbake til hverdagen, fortsatt fattig og uheldig, men også ledd ut av fordi han har blitt lurt. Kan vel ikke si at jeg synes filmen endte så godt med dette. Dersom vi sier at komedien er en sjanger hvor vi ler av hovedpersonen, mens vi i tragedien gråter med han, da er ”Jeppe på bjerget” en tragisk komedie. ”Jeppe på bjerget” følger ikke den klassiske strukturen helt, i og med at alle klassiske komedier skal ende godt, men ellers følger komedien den klassiske strukturen godt.
Til tross for Jeppes tåpeligheter og negative sider har stykket vært svært populært blant publikum. Alt det komiske som skjer når Jeppe våkner opp i baronens seng har moret mange, samtidig som alvorlige undertoner er tilstedet. Ludvig Holberg viser med denne komedien hvordan samfunnet antageligvis hadde blitt om det hadde blitt styrt av hvilken som helst person. Han viser at en slik person burde være viljesterk, og liberal mot folket sitt, desto mindre burde man være en kåt fyllik som er grisk på penger!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar